Už za pár měsíců má vláda schvalovat naše národní priority výzkumu. Minule jsem tu psal o tom, jak velká neochota tu panuje k informování veřejnosti, co se vlastně děje. Protože zveřejněného není téměř nic, bude tenhle blog velmi spekulativní a naprosto nezaručený.

Proslýchá se (ale nelze to dokázat), že materiál, na základě kterého mají moudré komise priority navrhovat, se jmenuje Klíčová ohrožení a příležitosti rozvoje ČR do roku 2025. Měl by to být jeden z dokumentů, které si nechal v rámci veřejné zakázky za cca 30 mil. zpracovat Úřad vlády. Šušká se, že hlavním autorem té studie je profesor Potůček, který je ale přívržencem jiné strany, než jsou ty, co momentálně na Úřad docházejí vládnout. Hrozí tedy, že hrozby, které odhalí tento tým, nebudou korespondovat s tím, co za hrozby budou považovat ti, kteří je budou schvalovat. Takže se to raději na veřejnosti nemá ukazovat. Ale možná je to úplně jinak, jenže nevíme jak, protože není odkud.

Možná se v tom dokumentu píše o pochodu slonů a o hrozícím dopadu černé labutě. Možná, že se tam zmiňuje preferovaný scénář, podle něhož by měla být průměrná cena ropy v roce 2035 kolem 113 dolarů za barel.

Snad se tam zmiňuje jako priorita „Snižování energetické a materiálové náročnosti ekonomiky“ a s tím související výzkumná témata. Možná se tam v té souvislosti mluví o nanotechnologiích a biotechnologiích, a možná, že se jako možný prioritní úkol uvádí „vyvíjet a zavádět nové technologie při výstavbě domů a jejich vytápění (kromě nízkoenergetických a pasivních domů, také např. použití kogenerace, t.j. kombinace výroby elektřiny a tepla)“. Třeba tam padají i učené výrazy jako „smart grids“. Nebo třeba ne?

Možná, že při diskusi prioritní oblasti zaměřené na fungování přírodních zdrojů se jako relevantní téma zmiňuje i základní taxonomický výzkum. Možná nám jako výzkumné téma doporučí „studium půdních procesů ve vztahu k úrodnosti půd a měnícímu se klimatu“. Nebo nedoporučí? Kdo ví, když to není jak ověřit. Možná se tam hodně mluví o tom, jak by nám měl výzkum pomoci v řešení problému stárnutí populace a snad se tam píše i o konsolidaci veřejných rozpočtů.

Pravděpodobně si s tím ale nemusíme dělat starosti, protože pověřené komise to vyřeší za nás, dají svá doporučení Radě pro výzkum, ta nad tím podumá, předá vládě a ta to schválí. Pak budeme mít ve výzkumných prioritách jasno. Naše klíčové hrozby budou odhaleny a výzkumníci budou finančními toky nasměrováni kudy bádat, abychom hrozbám mohli srdnatě čelit.

Kdyby někdo čistě náhodou nechtěl spoléhat jen na ty moudré komise, Radu pro výzkum a vládu a raději se na to předem podíval sám, nezbude mu, než si vyplnit žádost o poskytnutí informace podle zákona na vládní stránce. Kdyby se podobně jako já a někteří další dozvěděl, že odeslání formuláře na stránce nefunguje, může zkusit poslat žádost (nezapomeňte na náležitosti dle zákona 106/1999) na adresu posta@vlada.cz. Možná bude muset chvilku počkat, protože na Úřadu momentálně řeší humbuk kolem nějakého úniku informace z předsednictva Rady pro výzkum, takže šmahem členům odborných komisí Rady zrušili přístupová práva k materiálům Rady. Členové komisí se teď dotazují, co se děje, a úředníky tak zdržují. Mimochodem, za celou dobu, co jsem byl v RVVI, jsem se tam nesetkal s jediným dokumentem, který by mohl způsobit nějakou škodu, pokud by se dostal na veřejnost. Ovšem disciplína musí být a tak Úřad koná způsobem, který evokuje vyšetřování ztráty třídní knihy.

Pokud se dočkáte a s odpovědí vám přijde i požadovaný dokument, možná se v něm dočtete i to, že při léčbě korupce bychom se měli zaměřit na „tzv. strategii malých kroků, které znevýhodňují korupční chování politiků postupným zvyšováním transparentnosti veřejné správy...“ Nebo možná ne a píše se tam, že lepší je raději utěsňovat všechny skuliny a prošetřovat úniky informací?

Dodatek z 2.2. 2012: dnes mi z Úřadu vlády přišla obálka s cédéčkem s požadovanými materiály, o které jsem si podle zákona o svobodném přístupu k informacím požádal 19. ledna. Obsahuje jak zmiňovanou studii "Klíčová ohrožení a příležitosti rozvoje ČR do roku 2025" (takže řadu zde uváděných domněnek už mohu potvrdit), tak i další dokumenty jako třeba "Mapa výzkumného a aplikačního potenciálu Česka - Analýza nové infrastruktury pro VaV podpořené z operačních programů" a řadu dalších. Zájemcům mohu doporučit, aby se na Úřad vlády obrátili se žádostí o tyto dokumenty. Úřadu vlády bych doporučil, aby je raději všechny zveřejnil na svých stránkách.