To, že prezident u ČSSD vyprovokoval stranický puč, svědčí jen o jeho nízkosti a o úrovni těch, kteří se k něčemu takovému vyprovokovat nechali. Je v pořádku, že Sobotka na takové hrátky nepřistoupil. Vládu má zkusit sestavit on, a pokud se mu podaří najít koaliční většinu, není důvod odstupovat. Je v pořádku, když se u vlády vystřídá pravice s levicí a z bývalých kormidelníků budou tvrdí oponenti. Není v pořádku, když někdo sype písek do soukolí způsobem, který neodpovídá pravidlům. Momentálně tím nejspíš zvyšuje vyjednávací pozici Babišovi. Proč to dělá?

Prezident ve svém inauguračním projevu říkal, že jako první svůj cíl si klade uklidnit a stabilizovat českou politickou scénu. Jako druhý, že chce podporovat „ostrovy pozitivní deviace“. Uklidněním politické scény myslel rozeštvání nejsilnější politické strany a ostrovem pozitivní deviace její pučisty?

Pokud někdo Sobotkovi vyčítá slabý volební výsledek, měl by se podívat jinam. Před prezidentskými volbami leccos napovídalo, že levici by volba Schwarzenberga prospěla víc než volba Zemana. Možná by si stoupenci levice museli počkat do řádných voleb, ale pak by triumfovali. Takhle sice mohou olizovat známku se Zemanem, ale zákony budou takové, jaké bude chtít Andrej Babiš. Pokud mají trochu rozumu, budou přemýšlet, jak zvýšit svou vyjednávací pozici a nikoliv, zda je „stratég z hradu“ pochválí nebo nepochválí. Pokud ten má ambice ještě někomu dávat rady, tak by při pohledu na své dosavadní výsledky měl raději sám zvažovat balení kufrů.