Až budou strany sepisovat své volební programy, měli bychom jim poskytnout inspiraci i k jiným tématům, než jak chrabře zatočí se svými konkurenty. Tady je pro začátek pár otázek, které mi momentálně běží hlavou. Poslal jsem je předevčírem představitelům stran, které se o naši přízeň ucházejí, o výsledku pak dám vědět. Případně to ještě doplním.

  • Zajímá vás otázka vzdělanosti v naší zemi? Myslíte, že naše školství funguje dobře? Pokud ne, kde se vlastně stala chyba a víte jak ji napravit? Jak dosáhnout toho, aby se učitelská profese stala společensky prestižní a učiteli se chtěli stát ti nejšikovnější? Jak dosáhnou toho, aby vzdělávání bavilo a aby si ze škol mladší generace odnášela to podstatné? Chcete-li něco měnit, jaké náklady by to neslo a v jakém horizontu budete očekávat konkrétní výsledky vašich opatření? O jaké argumenty opíráte své přesvědčení, že zrovna vám se podaří tuto problematiku uspokojivě řešit?

  • Jak se chcete vypořádat s demografickými změnami, kterými bude naše země v příštích letech procházet? Hodláte čelit migračním tlakům spíše zpřísňováním podmínek pro příchod cizinců a doufat že represe omezí jejich příliv, nebo hodláte vytvořit nějakou aktivní integrační politiku, která by se snažila co nejlépe využít potenciálu příchozích aniž by příliš utrpěla naše národní identita? Jak by to fungovalo, jaké náklady by to neslo a v jakém časovém horizontu myslíte, že se to projeví?

  • Jak hodláte řešit penzijní problém? Chcete zrušit reformy, které provedla předchozí vláda a vybudovat něco zcela jiného? Co konkrétně? Nebo se hodláte vrátit k předchozímu systému? Myslíte, že je udržitelný? Jaký díl státního rozpočtu podle vás budou představovat důchody na konci vašeho volebního období, a pokud váš systém poběží i poté, jaký za 10, za 20 a za 30 let? Pokud reformu předchozí vlády zrušíte, co uděláte s financemi ve II. pilíři?

  • Jak si představujete fungování vědy a výzkumu v naší zemi? Do jaké míry myslíte, že máme dobře nastavené národní priority výzkumu a systém našich výzkumných organizací? Hodláte v jejich struktuře něco měnit? Máte představu, jak ve výzkumu oddělit zrno od plev? Nebo systém považujete za optimální a nic na něm měnit nehodláte? Do jaké míry se hodláte řídit doporučeními mezinárodního auditu výzkumu, jehož závěrečná zpráva byla loni publikována? Hodláte z něj vybírat (jak se někdy děje) jen co se někomu hodí, nebo jej chcete brát jako seriózní dokument se vším všudy, nebo máte zcela jiné představy? Jak se stavíte k jednomu ze strategických cílů, které stanovila v roce 2010 Fischerova vláda (usnesení 434 z 7. 6. 2010), podle něhož máme „investiční cíl 1 % HDP z národních veřejných zdrojů do VaVaI splnit v roce 2020 “? Budete k tomuto cíli směřovat, nebo jej chcete přehodnotit?

  • Jak hodláte bojovat s korupcí? Věříte spíš v odstraňování korupčních příležitostí nebo v odstrašující potenciál příležitostných exemplárních poprav? Co byste změnili na stávajícím dokumentu „Strategie vlády v boji s korupcí“? Jak to vidíte se zákonem o státních úřednících? Hodláte na stávajícím návrhu zákona něco měnit, nebo jej považujete za adekvátní, nebo věc hodláte řešit úplně jinak? Jak? A jak to vidíte s povinným zveřejňováním smluv vzešlých z veřejných zakázek a s povinnou transparentností ve vlastnické struktuře těch, kdo se o veřejné zakázky ucházejí? Budete o tato opatření usilovat, nebo máte nějaké důvody se jim vyhnout? Jaké konkrétně?

Zatím mi došla jedna odpověď od jednoho stávajícího poslance z mého obvodu, který mne vágně odkázal na jejich program, že prý tam najdu "odpovědi na Vaše otázky - a mnohé další". Nenašel jsem, dotazy jsem zaurgoval. O výsledku dám vědět.