Na rozdíl od současného prezidenta, u toho nového to bude jen na nás. Nepůjde to svést na „ty nahoře“. Asi mají pravdu ti, kteří tyto volby nazvali svátkem demokracie.

Když ten současný občas udělal něco, za co mi bylo stydno, dalo se to přejít s tím, že za to nemůžu. To však neplatilo o jednom z mých přátel, který jedním z volitelů Václava Klause byl. „A neštve tě to teď, že jsi pro něho tenkrát tu ruku zvedl?“, ptal jsem se ho před časem. „Strašně,“ zněla odpověď, a já mohl jen soucitně pokývat hlavou.

 Teď už to bude jen na nás. Argumenty obou kandidátů známe, známe jejich minulé postoje a lze celkem dobře odhadovat, jak se budou chovat v případě zvolení. Každý z nich má své přednosti a funkci by zvládl dobře - a zvlášť díky současnému prezidentu víme, že už nás může čekat jen pozitivní posun. Nesouhlasím s těmi, kdo říkají, že půjdou „volit menší zlo“. Já stejně jako oni - půjdeme volit kandidáta, za kterého pak svým způsobem poneseme odpovědnost. Pokud udělá něco, co bude budit rozpaky, bude to vizitkou i těch, kteří ho volili. Cením si těch, kteří se ke svému kandidátu přihlásili - i když to není ten můj. Pro ochotu vzít na sebe tu odpovědnost. Já se ke Schwarzenbergovi přihlásil - v dobré víře, co od něj mohu očekávat. Je mi jasné, že kdyby zklamal, bude to i na mně. Předpokládám, že toto vědí i oba kandidáti a budou se podle toho chovat - už to nebude jen mezi nimi a pár desítkami volitelů z řad členů parlamentu. A ať to dopadne jakkoliv, budeme mít takového prezidenta, jakého si zasloužíme.

 Je to svátek demokracie.